Місіонар № 10 (294)


Зміст


Намір для Апостольства молитви на листопад

Євангелізаційний: Щоб християни в Азії, даючи свідчення Євангелія, своїми словами і вчинками сприяли діалогу, миру та взаєморозумінню, особливо між послідовниками інших релігій

Покровитель: Блаженна Йосафата


Онлайн-версія часопису




Читайте у цьому номері:

З 13 до 17 вересня 2017 р. у Львівському Палаці мистецтв тривав 24-й форум видавців. Численна кількість українських видавництв,-учасників форуму, свідчила про те, що українська книга має попит.
Відоме на Прикарпатті село Гошів розкинулося в низині річки Свіча біля самого підніжжя Бескидів. Широке село розділяє ще одна річка – Лужанка, яка впадає у Свічу, а Свіча – у всім відомий Дністер.
Пам’яті о. Софрона Яциківа, ЧСВВ (до третьої річниці від дня смерті)
Петро Шкраб’юк – давній автор нашого часопису, письменник, історик; йому належать окремі ґрунтовні дослідження “Крехів: дороги земні і небесні” (2002), “Монаший Чин Отців Василіян у національному житті України” (2005), десятки статей з минувшини й сучасності ЧСВВ.

ЧОМУ ХРИСТИЯНИ НЕ ХОДЯТЬ ДО ХРАМУ?

Дослідження й повчання
Відвідини недільного чи святкового богослужіння випливають із 3-ї Божої заповіді – пам’ятай день святий святкувати. Це явна воля Всевишнього. Не слухати Його – великий гріх.

ЧУДОТВОРНА ІКОНА ТА ЇЇ СУТНІСТЬ

Дослідження й повчання
Людський розум не в змозі збагнути тайну, позначену словосполученням «чудотворна ікона». Нікому не дано осягнути Божу Мудрість Господньої благодаті, яка впродовж віків сходить на побожних християн у відповідь на молитви вірних перед чудотворними іконами Ісуса Христа, Пресвятої Богородиці та святих, виявляючи повсюдну присутність Бога серед Своїх дітей і Його любов до всього християнського люду.

НА ЗАХИСТІ СВЯТИХ ІКОН

Дослідження й повчання
23 жовтня Церкви східного обряду вшановують пам'ять Святих Отців VII Вселенського Собору, які засудили єресь іконоборства.
Нещодавно відомий митець із Бучача Роман Лесів зі своїм сином Андрієм завершили велику настінну композицію (4,5 × 6,5 м) «Євхаристія», тобто Причастя Господом Ісусом Христом 12-х апостолів на Тайній Вечері, в технічці акрилового малярства з елементами позолоти.
Покликання – від слова кликати. Люблячий Бог запрошує нас, не дивлячись на нашу зовнішність, зазирає у душу, проникливо вдивляється в очі, оскільки очі випромінюють справжність душі, знаючи наше ім’я, прагне вписати в історію нашого життя неймовірні, прекрасні моменти – вічність, блаженне споглядання, Боже співжиття.
«Найбідніший серед бідних» – такий заголовок має стаття італійського публіциста Карло Казіні, присвячена думкам святої Матері Терези з Калькутти про лихо аборту, що побачила світ у суботньому номері ватиканського часопису «L’Osservatore Romano».
14–17 ВЕРЕСНЯ ВІДБУЛАСЯ МІЖНАРОДНА НАУКОВА КОНФЕРЕНЦІЯ «ЧИН СВЯТОГО ВАСИЛІЯ ВЕЛИКОГО: ІСТОРІЯ, СЬОГОДЕННЯ, ПЕРСПЕКТИВИ»
Надзвичайна історія-свідчення священика-францисканця Абуни Нірвани з Іраку. Абуна Нірвана – францисканець з Іраку. Він навчався медицини, перш ніж вирішив присвятити себе Богові в Чині братів менших.
Блаженна Йосафата народилася 20 вересня 1869 року в міщанській родині Якова Пукаса і Ксенії Гордашевської у Львові. Змалку це була незвичайна дитина — дівчинка відзначалася гострим розумом, людяністю і глибокою релігійністю.
У неділю, 27 серпня, у Погонському монастирі отців василіян владика Іриней Білик, ЧСВВ, уділив дияконські свячення шістьом братам-студентам Василіянського інституту філософсько-богословських студій ім. митрополита Йосифа Велямина Рутського.
Святкуючи в цьому монастирі в Добромилі ці історичні події (400-ліття реорганізації ЧСВВ), ми відчуваємо, що ці святкування – це не є щось, що сталося в минулому. Вони сьогодні покликані дати оновлення, відродження і нашої держави, і нашого народу… Про це сказав Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав у своїй проповіді до вірних у Василіанському монастирі в Добромилі на свято Преображення Господнього.
Щоб християни в Азії, даючи свідчення Євангелія, своїми словами і вчинками сприяли діалогу, миру та взаєморозумінню, особливо між послідовниками інших релігій
Слава Ісусу Христу! Дорогі брати й сестри! Як знаємо, у 2014 році в українському суспільстві в результаті реакції на збройну агресію Росії посилилися тенденції декомунізації, внаслідок яких вирішено відмовитися від радянських символів і свят.
На сторінках сайту «National Catholic Register» священик Вашингтонської Архиєпархії і відомий американський католицький блогер Чальз Поуп порушує проблему пасивності католиків у час, коли переслідування Церкви може стати реальністю і в країнах Заходу.

ЧАЙНВОРД «ВЕРВИЦЯ»

У вільну хвилину
1. Зміст третьої таємниці Фатіми: «…, одягнений у все біле, впаде на землю, немов мертвий, але залишиться живим, тому що він повинен визволити світ від комунізму. Це його призначення».

ЗА ВСЕ ТОБІ Я ДЯКУЮ

Подяка лине до небес
Слава Ісусу Христу! Через ваш журнал висловлюю щиру подяку Пресвятій Богородиці і св. Юді-Тадею, за заступництвом яких Господь оздоровив хлопчика дуже близьких мені людей.

Ознайомтесь з іншими номерами часопису