Місіонар № 2 (275)


Зміст


Загальний: За дбання про сотворений світ, отриманий як безкоштовний дар, щоб вдосконалювати й захищати його для майбутніх поколінь.

Євангелізаційний: Щоб частішали нагоди до діалогу й зустрічі християнської віри з народами Азії.

Місцевий: За почуття обов’язку й відповідальності вірних на місцях праці.

Покровитель: преп. Єфрем Сирін.


Онлайн-версія часопису




Читайте у цьому номері:

Загальний: За дбання про сотворений світ, отриманий як безкоштовний дар, щоб вдосконалювати й захищати його для майбутніх поколінь. Євангелізаційний: Щоб частішали нагоди до діалогу й зустрічі християнської віри з народами Азії. Місцевий: За почуття обов’язку й відповідальності вірних на місцях праці. Покровитель преп. Єфрем Сирін.
Найдорожчі читачі! Коли зустрічаємо священика, спілкуємося з ним, то зазвичай просимо благословення, чи про молитву. Робимо це тому, що священик є посередником між Богом і людьми. Він щоденно звершує безкровну жертву Святої Літургії, на якій заносить молитву за Божий люд, за душі тих, хто у вічності. На його слово сам Господь сходить із неба на святі Дари, перемінюючи їх у свої Тіло та Кров.
Милосердя і прощення не повинні залишатися гарними словами, але повинні здійснюватися у щоденному житті. На цьому наголосив Папа Франциск під час загальної аудієнції у середу, 16 грудня 2015 р., присвятивши своє повчання «знакам Ювілею». Пригадавши, що минулої неділі в усіх катедрах та визначних храмах світу були відкриті Двері Милосердя, Глава Католицької Церкви підкреслив, що його прагненням було, «щоби знак Святих Дверей був присутній у кожній місцевій Церкві, аби Ювілей Милосердя міг стати спільним досвідом кожної людини».

Погляд на Бога

Дослідження й повчання
Подивитися Богові в очі. Чи це можливо? Людина може це зробити у різний спосіб. Один із таких способів — відбути тиху Адорацію Найсвятіших Тайн, тобто посидіти в тиші перед Євхаристійним Христом. В цей момент людське серце віднаходить тишу, спокій. Очі душі відкриті на Бога, Його любов і милосердя. Ми починаємо пізнавати себе. Бачити Бога, це також дати Йому можливість, щоб Він торкнувся наших сердець своїм милосердним поглядом.
Сім’я є найстаршою інституцією на Землі. Вона існувала до появи таких видів укладу людського життя, як народ, нація чи держава. Протягом тисячоліть саме в сім’ї найглибше проявляється любов та відповідальність, вірність та відданість, служіння та жертовність. Значення сім’ї для суспільства також неоціненне, тому що вона є джерелом соціального капіталу, який складається з низки чеснот, зокрема чесності, працьовитості, довіри та вміння працювати разом.
Сестра Ліджі Пайяппіллі розповідає про своє служіння через заступницьку молитву, ділиться своїм досвідом, який отримала, зустрічаючись з різними людьми, і радить всім постійно перебувати в освячуючій благодаті, приймати Таїнства і якщо турбує здоров’я, то починати від впорядкування свого духовного життя, а тоді вже йти до лікарів.

Чи вміємо ми насправді сповідатися?

Дослідження й повчання
Відомо, що Свята Тайна Сповіді (Покаяння) − це відкриття своїх гріхів перед Богом у присутності священика, а каяття − це відчуття власної нікчемності і провини перед Господом. Сповідь і каяття − це дві складові примирення з Богом. Як є потреба у частому вмиванні тіла, так аналогічно − у вмиванні душі в Божому храмі.
Спільна молитва з дитиною — це життєво необхідний елемент на шляху віри. Якщо ви (батьки чи хресні), готуючи ваших дітей до життя, навчите їх молитви, то даєте їм, безперечно, найбільший подарунок, позаяк навчите спілкуватися з Творцем. Це велика відповідальність — адже можна й позбавити їх бажання молитися назавжди! Ось кілька корисних порад, що допоможуть нам розпочати.

КАСІЯНІВ ДЕНЬ — РАЗ НА ЧОТИРИ РОКИ

Дослідження й повчання
І чого тільки не говорять про Святого Касіяна, день якого припадає на 29 лютого, тобто раз на чотири роки! Наприклад, таке: «І чого ти дивишся на мене Касіяном?!», «На Касіяна не виходь з жати, бо неодмінно натрапиш на лихо», «У тебе брови, мов у Касіяна...» (його порівнюють з Вієм). Та все це побрехеньки, не вірте цьому.
Із дев’яноста нових природних засобів для лікування ревматизму я вибрав для цієї книжечки лише два. Найбільш рекомендовані — китове м’ясо та сауна з пари вівсяного вивару — нам, на жаль, недоступні.
Дві жінки люблять одного чоловіка, кожна з них бажає йому щастя, кожна бачить в ньому свою підтримку і опору... Ось, власне, основні причини явного або прихованого конфлікту між свекрухою і невісткою. На цьому можна було б поставити крапку. Але ми спробуємо збагнути, чи можлива така «дивна пригода» між чужими одна одній жінками?

Помічник у фінансовій скруті

Дослідження й повчання
Є на землі місця, відвідавши які, думками линеш туди знову і знову. Цього літа відвідала Борислав — новітній український Люрд, місце сучасного паломництва, де покояться 700 мощей святих Христової Церкви. Перебуваючи у храмі святої Анни, кожен мав можливість поставити священикам свої запитання. Багатьох прочан схвилювала ситуація, яка склалася сьогодні в Україні. Хто ж може допомогти нам у фінансовій скруті? Священик дав змістовну відповідь на це запитання.
Ватиканське агентство Fides, орган конгрегації євангелізації народів, підготувало статистичні дані про життя Католицької Церкви на місійних територіях. Дані взяті з останнього видання «Книги церковної статистики» і відображають становище на 31 грудня 2013 року.
Сенсаційна історія убивці Генрі Пранзіні спонукала юну Терезу Мартен «усиновити» свого першого грішника. 1887 р. в «The Times» з’явилася така публікація: Париж, 17 березня. «На Рю Монтень було скоєно потрійне вбивство. Сьогодні вранці 30-річна куртизанка, відома під іменем Монті або Ренью, була знайдена мертвою біля підніжжя свого ліжка. Дві глибоких рани в горло виявились смертельними. Служниця та 12-річна донька куртизанки були вбиті у своїх ліжках.
Батько Анісії Володимир Шевчук. Його доля теж незвичайна й повчальна. Він народився в Аргентині 4 серпня 1894 року. Але як народився? Щойно його мати зійшла в Буенос-Айресі з корабля, як тут же, в порту, в неї почалися пологи — і на світ появився Володимир.

Моїм Богом є.....

Вчимося з життя
Два рази на тиждень сестра монахиня з молоддю відвідували хворих у лікарні. Молилися разом з ними, говорили про Бога, і якщо було потрібно, то приготовляли до сповіді. Пізніше приходив священик сповідав, відправляв Службу Божу. В одній палаті лежав хворий 28 — річний хлопець, називався Андрій. Він страшенно нервувався і кричав тоді, коли монахиня заходила до нього у палату. Сестра не знала, чому він кожного разу так агресивно реагує, тому просто молилася за нього, і нічого не кажучи, виходила з палати.
Діти — це благословення і дар від Бога, — переконані багатодітні батьки Анатолій і Віта Куйбіди. У смт. Брацлав, на Вінниччині, проживає подружжя Анатолій і Віта Куйбіди. Це багатодітна родина, яка виховує 8 дітей: Вероніка — 12 р., Марічка —11 р., Христина — 7 р., Кароліна — 10 р., Анна — 5 р., Соломія — 4 р., Тереза — 3 р., Ілля — 1 р.

Така моя доля

Вчимося з життя
З цього часу минуло вісімнадцять років, як до мене підійшла жінка старшого віку і просила, щоб я зайшов до її колишньої подруги-співробітниці в лікарню.

ЗА ВСЕ ТОБІ Я ДЯКУЮ!

Подяка лине до небес
Шановна редакціє, на сторінках часопису «Місіонар» хочу висловити щиру подяку Господу Богу, Пресвятій Діві Марії, бл. Миколаю Чарнецькому, всім святим. Також сердечна подяка отцям-василіянам м. Львова, які завітали 1 листопада в м. Свалява, Закарпатської області до храму Різдва Пресвятої Богородиці зі святою місією та Папою Іваном Павлом ІІ. Ця місія закінчилась 8 листопада 2015 р. Б.

КРОСВОРД

У вільну хвилину
Підготувала Леся ШТИКАЛО. ВІДПОВІДІ НА ЗАГАДКУ «ЯЛИНКА-2016», ОПУБЛІКОВАНУ У ЧИСЛІ ЗА СІЧЕНЬ 2016 Р.

Ознайомтесь з іншими номерами часопису