Місіонар № 3 (276)


Зміст


Загальний: Щоб сім’ї у скруті отримували необхідну підтримку і діти могли зростати в здоровому й мирному оточенні.

Євангелізаційний: Щоб християни, дискриміновані й переслідувані за віру, кріпилися, вірні Євангелію, завдяки невпинній молитві цілої Церкви.

Місцевий: За добробут й духовний розвиток українських сіл.

Покровителька: препмуч. Євдокія


Онлайн-версія часопису




Читайте у цьому номері:

Загальний: Щоб сім’ї у скруті отримували необхідну підтримку і діти могли зростати в здоровому й мирному оточенні. Євангелізаційний: Щоб християни, дискриміновані й переслідувані за віру, кріпилися, вірні Євангелію, завдяки невпинній молитві цілої Церкви. Місцевий: За добробут й духовний розвиток українських сіл. Покровителька: препмуч. Євдокія.
Слава Ісусу Христу! Дорогі наші читачі! З ваших численних листів ми щоразу більше довідуємося про те, наскільки наш «Місіонар» стає корисною поживою для вашої душі. Мушу сказати, що коло наших читачів розширюється, а отже місія, яку здійснює наш часопис, не є безплідною, і, дякувати Богові, триває далі.

Щирість спонукає до милосердя

Дослідження й повчання
Святіший Отець Франциск пише: «Милосердя: основоположний закон, що мешкає у серці кожної людини, коли вона щирими очима дивиться на свого брата, якого зустрічає на життєвому шляху». Як це, дивитися щирими очима? Це означає — не гордо, не заздрісно, не лукаво. «Щирими очима» — сприйняти брата таким, яким він є, з його плюсами й мінусами. Щирі очі відкидають осудження і намагаються зрозуміти, підтримати й допомогти. «Як бажаєте, щоб вам чинили люди, чиніть їм і ви так само»
Папа Франциск слушно зазначає: «Він [Господь] цікавиться кожним з нас; Його любов не дозволяє Йому бути байдужим до того, що відбувається з нами». «Аби втілити на практиці це свідчення милосердя, необхідна зустріч із Господом, який перемінює серце та світогляд людини. Справді, це — свідчення любові Бога до кожного з наших братів і сестер (...), яке показує істинний сенс християнського милосердя. Благодійність не може бути зведена до простого гуманізму або до проекту людського розвитку.
Кожного року Церква вступає у час Великого посту, що триває 40 днів для того, аби належним чином підготувати себе до одного з найбільших свят Воскресіння. У цей період церковного року Церква закликає вірних стримуватися від м’ясних і молочних страв у середу і п’ятницю. Проте дозволяється вживати рибні страви. У часі страсного тижня не вживати м’ясних і молочних страв взагалі.
Піст нерозривно пов’язаний із молитвою. Оскільки піст зцілює тіло, то молитва становить терапію людської душі. Християнська практика посту — виняткова. Адже вона виникає з розуміння людини як особи, створеної за образом і подобою Бога. Суть посту добре передає церковнослов’янське поняття «подвиг», яке зазвичай перекладається як духовне змагання. Це відповідь людської особистості на лікувальну і рятівну дію Бога, який перший виходить людині на зустріч. Через тимчасове повне утримання від їжі або обмеження її кількості, людина може стати здатною більше зосередитися на Бозі.

Я був сатаністом

Дослідження й повчання
Я не мав надприродних досвідів, ані містичних переживань, поки був членом саранської секти «Crna zora» (Чорний світанок) у Вараждині (Хорватія). Більшість членів цієї організації таких досвідів не має, хоча все спрямоване на те, щоб щось подібного відбулося — чорний колір, вогонь, ритуальні обряди, музика... Все це трюк, щоб втягнути молодь — розповідає про свій досвід 23-річний житель хорватського міста Вараждіну Деян Плантак, який в 16 років потрапив у ряди сатаністів.
У 1970-ті роки це ім’я знали не тільки в Італії, але й у всьому світі. Клаудіо Каналі — відомий рок-музикант 1970-х, член гурту «Квиток до пекла» («Biglietto per l’inferno»). Гурт записав однойменний альбом, який ввійшов у десятку популярної рок-музики того часу. В 1990-х же роках Клаудіо Каналі пішов у монастир і став бенедиктинцем. Сьогодні він живе у монастирі Пресвятої Діви Марії Заступниці, що в Мінуччано (Тоскана).
На початку Тайної вечері Христос звернувся до своїх учнів: «Я сильно бажав спожити оцю пасху з вами перш, ніж мені страждати» (Лк.22:15). Він заповів, щоб ми споживали Його Тіло і Кров, тому Церква на Службі Божій закликає до святого Причастя, а в катехизмі УГКЦ «Христос — наша Пасха» читаємо: «До таїнства Євхаристії приступаємо протягом усього життя, адже через нього ми постійно зростаємо в благодаті богосинівства...
Між хрещеними Церква визнає дійсним лише шлюб у Таїнстві. За допомогою Хрещення християнин «прищеплюється» до Христа, подібно лозі до винограднику. Приймаючи Хрещення, людина зобов’язується черпати цілющу силу в думках і почуттях самого Ісуса Христа. Розписатися в РАГСі і почати подружнє життя, минаючи Таїнство Шлюбу, — це все одно, що сказати Ісусові: мене не стосується та любов, якої навчаєш Ти, і не потрібна Твоя благодать. Я самодостатній, для нашого шлюбу і кохання досить мене й дружини.

ЦІЛЮЩА СИЛА ВЕРВИЦІ

Дослідження й повчання
Війна увірвалася в наше життя несподівано, зненацька, без запрошення, як кривава господиня. Своїми кістлявими руками вирвала із наших сімей найкраще, найдорожче — наших дітей та чоловіків. І почала господарювати їхніми долями. Після місячного шоку, коли наші сини готувалися на Яворівському полігоні, а у серці ще жевріла надія «може мого не візьмуть», раптово прийшло протверезіння: «Вже нічого зробити не можна... Потрібно готувати бронежилети, шоломи, рюкзаки...»

6 посудин щастя для подружжя

Дослідження й повчання
Шість з половиною років тому я була скромною нареченою, яка мріяла про щасливе майбутнє. Я була певна, що багато знаю про кохання та шлюб, бо ж відбула дошлюбні катехизи у нашій церкві. Насправді ж, я не знала нічого. Я визнаю, що знаю ще досить мало, але хочеться вірити, що дещо я таки зрозуміла.

Зґвалтування, аборт і роки болю...

Дослідження й повчання
Ірландка, що називає себе Марі, була зґвалтована у віці 13 років. Тоді вона перебувала в родині опікунів, її вивезли до Великої Британії і зробили аборт. Це було гірше за зґвалтування. Я вже ніколи не буду такою, як раніше, — каже 29-літня жінка. Марі була найстаршою з дванадцяти дітей в родині, її відібрали у батьків та віддали опікунам, власне тоді дівчину було зґвалтовано. Лікарі підтвердили, що вона була вагітна.
Йозеф Алоїз Ратцінґер — ця, народжена в глухому німецькому селі, скромна і смиренна людина безсумнівно є моїм Учителем віри. Його слова (і вчинки, що їх підтверджують) буквально перевернули моє мислення з голови на ноги; завдяки цьому я змінив підхід до найважливіших речей у моєму житті. Хочу цим із вами поділитися. Я вибрав 12 цитат Йозефа Ратцінґера Бенедикта XVI, які насправді змінили моє життя.

Він не винен...

Дослідження й повчання
Зранку вийшов з під’їзду свого будинку, хлипнув чистого свіжого повітря. Краса! Враз набрався бадьорості. Пройшов з десяток метрів і... «фу», гидотна! За кілька кроків переді мною сидів на тротуарі щур-здоровань, то здивовано поглядав на мене, то «посміхався»...
8-12 лютого 2016 р. у монастирі св. Йосифа, в Брюховичах, проходила Капітула Провінції Найсвятішого Спасителя Отців Василіян в Україні. Капітула скликається кожних чотири роки. Вона є вищою законодавчою владою, владою контролю та визначення напрямків діяльності на рівні Провінції в духовному та організаційному аспектах у дусі Євангелія та Статуту Василіянського Чину св. Йосафата. До завдань Капітули належить також обрати Протоігумена, його радників і заступників радників та делегатів на Генеральну капітулу.

На батьківщині предків

Постатті святості
Травень 1993 р. Цієї весни Анісія вперше прилетіла на батьківщину своїх предків. І провела тут два незабутніх тижні. Об’їхала мало не всю Україну — від Києва до Закарпаття. «Я ніколи не думала, що так відчую рідну Україну. Тяжко описати це зворушення, а коли підлітали до Борисполя, і коли я побачила на летовищі свої літаки з маркуванням Air Ukraine. Таке саме гостре відчуття, як і тоді, коли я через вісім років приїхала з Австралії до Аргентини».
(Любов ДІВЧУР, м. Червоноград) Коли депресія до ліжка прикує, І день, як рік, здаватиметься часом, У грудях точить, мучить і снує, Заздриш тому, в кого немає часу.

ЗА ВСЕ ТОБІ Я ДЯКУЮ!

Подяка лине до небес
Шановна редакціє часопису «Місіонар», дозвольте попросити вибачення у Господа Бога, Матінки Божої і всіх святих, до яких я молилася, зате, що не дотримала обіцянки своєї і невчасно висловлюю подяку за ті отримані ласки. Господь Бог завжди мені допомагав долати труднощі. Сльози провини і каяття капають на аркуш.

Така її доля

Вчимося з життя
Карпати є дуже мальовничі і вся та місцевість мені подобалася. Батьки Степана, як мені видалось, дивилися на мене з якоюсь недовірою і навіть я зачула, як говорили між собою: «У селі стільки дівчат, а він привіз з собою...» Я їм про це нічого не говорила, але з часом вони привикли до мене й полюбили мене, як свою невістку. Ми зі Степаном взяли у церкві шлюб і життя наше благословенне Богом проходило добре. Роботи було багато як в дома, так і на полі. Був вже місяць липень й почалися жнива. Мій хлопчик підріс. Ми зі Степаном його дуже любили і я раділа, що маю сина.

КРОСВОРД

У вільну хвилину
РОСЬБА МАЛЮНОК РОЗВЕРНУТИ за год. стрілкою І ПОСТАВИТИ ВІДПОВІНО ЦИФРИ. З РОМБА МАЄ БУТИ КВАДРАТ всі сторони рівні. Розвернутий КВАДРАТ може бути всередині, а кругом нього текст, бо трохи великий.

Ознайомтесь з іншими номерами часопису