Загальний: Щоб у всіх країнах світу жінки тішилися повагою й пошаною і, щоб було належно оцінено їхній невід’ємний внесок у суспільне життя.

Євангелізаційний: Щоб у сім’ях, різних спільнотах і групах, поглиблювали практику молитви на Вервиці за євангелізацію і за мир.

Місцевий: За єдність Ураїни й плекання рідної мови.

Покровитель: ап. Андронік


Онлайн-версія часопису




Читайте у цьому номері:

ХРИСТОС ВОСКРЕС! З цією радісною звісткою і водночас привітанням наш «Місіонар» лине до вас, наші найулюбленіші читачі. Як приємно і радісно приносити людям добру звістку, дарувати усмішку, потішати... Розділена радість — подвійна радість. Наше серце більше потребує дарувати добро, аніж його зазнавати.
Загальний: Щоб у всіх країнах світу жінки тішилися повагою й пошаною і щоб було належно оцінено їхній невід’ємний внесок у суспільне життя. Євангелізаційний: Щоб у сім’ях, різних спільнотах і групах поглиблювали практику молитви на Вервиці за євангелізацію та мир. Місцевий: За єдність України й плекання рідної мови. Покровителі: ап. Андронік і св. Юнія.
Загальний: Щоб у великих містах особи похилого віку, відкинені й самотні знаходили підтримку й розуміння. Євангелізаційний: Щоб семінаристи, новики й новички отримували форматорів, які жили б радістю Євангелія і мудро готували їх до їхньої місії. Місцевий: За охорону України від нападу ворогів. Покровителька препмуч. Теодосія.
«Хваліте Господа, бо добрий, бо милість його вічна» (Пс. 135:1) Дорогі брати й сестри, благодатної вам Пасхи! Ісус Христос, втілення Божого милосердя, з любові вмер на хресті і з любові воскрес. Тому сьогодні проголошуємо: Ісус є Господь! Його воскресіння повністю здійснює пророцтво Псалма: Боже милосердя є вічним, Його любов — назавжди, вона ніколи не вмирає. Ми можемо повністю Йому довіряти, й дякуємо Йому за те, що Він задля нас зійшов аж до глибин безодні.

Діла милосердя

Дослідження й повчання
В теперішній час ці слова не втрачають своєї актуальності. Виходячи на вулиці міст, помічаємо десятки, а може і сотні голодних людей. В бідних країнах це можемо списати на низькі доходи громадян, а в багатих…? Яскравим прикладом особи, яка робила багато, щоб голодних нагодувати є св. Вінкентій де Поль. Опікувався сиротами, дбав про харчі для нужденних. Його серце було переповнене милосердям і любов’ю до ближнього.

«Непрошена»

Поезія
Ти зійшла, як грім, з небес. Вибач, не чекали... Чом прийшла? З яких потреб? Все тобі замало... Не постукавши, ввійшла Без запрошень, дико. Затуливши очі, рот, Ми молились тихо. Океани сліз, Скрябетіло тіло.

Неділя Божого Милосердя

Дослідження й повчання
Друга неділя після Воскресіння Господнього — Томина неділя, яка також є Неділею Божого Милосердя. Христос хоче, щоб ми виконали протягом дня хоча б один акт любові до ближнього. Милосердя — це прагнення допомогти кожному потребуючому. Воно є втіленням високої любові до ближніх. У християнському віровченні обов’язком кожної людини визначено такі милосердні вчинки: голодного нагодувати, спраглого напоїти, нагого одягти, недужого відвідати, померлого поховати. Вияв духовного милосердя — це добра порада, потішання засмученого, застереження грішника, молитва за живих і померлих тощо.

Субота — день Марії

Дослідження й повчання
Здається, що у великому Пасхальному Триденні існує якась пустка, мить очікування та мовчання між розп’яттям та воскресінням. Цю пустку заповнює Особа, яка має Серце, сповнене надії та впевненості, бо Її віра — лише Її віра! — не захиталася. Коли Бог провістив Її у Книзі Буття, тоді Вона стала знаком приходу Спасителя. Її народження вітали як світання, що заповідає сонце. Велика Субота є типовим днем Марії і все більше поширюється звичай святкувати в цей день «годину Марії». Серед людей цілого світу жива надія була тільки в Неї, бо лише Вона довірливо очікувала годину тріумфу Спасителя.

Травневе богослужіння (Маївка)

Дослідження й повчання
Впродовж кількадесяти років (з кінця ХІХ ст. — прим. Редактора) відбувається в Українській Католицькій Церкві травневе богослужіння. Багато вірних поспішає до церкви після тяжкої весняної праці, щоби прославляти Марію, Царицю Небес. Віддячується Небесна Мати своїм дітям за ці прояви любові та наділяє їх усякими ласками. Всіх дітей рада бачити Небесна Мати в цей місяць біля свого Престолу. Нікого не відкидає, всіх бажає пригорнути до свого Непорочного Серця. За всіх молиться Благая, особливо грішним випрошує в Господа прощення гріхів, щирий жаль, поправу життя і постійність у добрі.
Доволі часто доводиться мати в м. Івано-Франківську похорони. Ховаю різних людей: бідних і багатих, молодих і старших тощо. У більшості випадків усе закінчується на цвинтарі в с. Чукалівці. І що я зауважив? Що майже кожен, начебто християнський похорон, оповитий грішними забобонами (помилковою вірою), якимось напів’язичництвом... Ми християни чи хто?

Милосердя: що за цим стоїть?..

Дослідження й повчання
2016-тий рік проголошений Католицькою Церквою Роком Милосердя (або Ювілеєм Милосердя). А як тлумачать цей термін світська і богословська науки?.. За багатьма навчальними посібниками з етики, адресованим школярам, студентам, можемо знайти таке тлумачення : Милосердя — це діяльне прагнення допомогти кожному, хто має в цьому потребу. Навіть деякі автори наводять синоніми до слова «милосердя» — любов (до ближнього), доброта, щирість, добропорядність, доброзичливість, милостивість. Зважмо, тут не всі з них є синонімами.

Лист від мами

Дослідження й повчання
Дорога донечко! Прийде день, коли я постарію — тоді ти вияви терпеливість і постарайся зрозуміти мене. Якщо замазаюсь їжею, якщо не зможу вдягнутися без твоєї допомоги, будь терпеливою. Згадай як багато годин я витратила, коли вчила тебе цього. Якщо, розмовляючи з тобою, буду сто разів повторювати одне і те ж — не перебивай, вислухай мене.
(Марія МАРИНЕЦЬ) Боже, дай сили, щоб все перебути, Щоб муки пекельні на землі відбути. Тут зрада, там — горе, недоля й біда... Невже ж моя доля нещасна така?
На землях Київської Русі Правила св. Василія Великого запровадили в XI ст. святі Антоній і Теодозій Печерські. В історії Василіянського Чину було чимало мирян, які в своє духовне життя вводили правила св. Василія Великого. Після Берестейської унії з Римом 1596 р. Василіянський Чин на чолі з реформатором Йосифом Вельямином Рутським та його сподвижником святим священномучеником Йосафатом Кунцевичем «сильно розвинувся на наших землях і став опорою католицького життя в Україні, видав багато визначних людей, мучеників, ісповідників, втримав віру і мораль в народі» [3, с. 8]. З розвитком Василіянського Чину отримав більш викрастилізовані форми і Третій Чин [3, с. 8].
Свою славну історію Жировицька чудотворна ікона Пресвятої Богородиці (с. Жировиці Слонімского району Гродненської обл., Білорусія), веде із 1470 р. Всенародної слави чудотворної ікони образ Пресвятої Богородиці в Жировиці набув на початку ХVII ст. Ікона Божої Матері у Жировиці входить в число 100 найвідоміших чудотворних ікон світу. Головним джерелом найдавніших відомостей про чудотворну ікону, побудови на її місці церкви і заснування монастиря — є написана в 1622 р. ченцем Жировицької василіянської обителі ієромонахом о. Феодосієм Боровиком книга «Гистория, або повесть людей розных, веры годных о образе чудовном Пренасвятейшой Девы Марии жировицком в повете Слонимском...».
Серед багатьох мільйонів християн, які присвячують своє життя Богу, я прагну пригадати постать, яка в післявоєнній історії львівської Церкви і нашої краківської провінції відіграла неоціненну роль. Думаю, що ми можемо його назвати наріжним каменем, на якому сьогодні відбудовуються парафіяльні спільноти і святині львівської архідієцезії. Серед багатьох мільйонів християн, які присвячують своє життя Богу, я прагну пригадати постать, яка в післявоєнній історії львівської Церкви і нашої краківської провінції відіграла неоціненну роль. Думаю, що ми можемо його назвати наріжним каменем, на якому сьогодні відбудовуються парафіяльні спільноти і святині львівської архідієцезії.

Лист із заслання

Постатті святості
Вірній жінці з Сибіру передаю руку і вітаюся словами, лиш не чути звуку! Ох, як болить мене серце, щораз заплачу, що я є в далекому Сибіру, своїх дітей не бачу. Христос Воскрес! Радість людям усім. Аж серце радіє, дзвони дзвонять, квіти цвітуть, земля зеленіє! Повідомляю тебе, дорога дружино, що я живий і здоровий, дякувати Господу Всевишньому, якого здоров’я бажаю тобі й дітям Місеви і Ромці. Дорога дружино, дуже тобі дякую, що ти старалася про оті довідки, через які я мав дістатись додому.
(Галина ХИМОЧКА, викладач ЛНУ ім. Івана Франка, м. Львів) На світ дивімось добрими очима, Бо лиш добро перемагає зло, Не проживе даремно та людина, Яка посіє доброти зерно.

Влодко-священик

Постатті святості
Нарешті дощ припинився. Понад два тижні падав майже без перерв, спочатку радуючи людей тим, що рясно поливає спраглу в незвично сухому травні землю, що нарешті забуяла пишною зеленню городина та піднялися посіви. Та згодом земля переситилася водою, не мала вже куди її сприймати, повсюди стояли величезні калабані, а в прирічкових околицях залитими стали городи й поля.

На все воля Божа

Постатті святості
(Продовження) Потяг наближався до станції Бар. Марія з нетерпінням чекала його зупинки. Ось він зупинився і з вагону почали виходити пасажири. Зійшовши з потягу в убогій одежі, вона відчула, що знаходиться на рідній землі. Свіже ранкове повітря надихало весною. Старий тюремний чемодан стояв біля неї, а вона одинока все ще роздивлялась на всі сторони, одягаючи свою зношену куфайку. Біля неї не було нікого і вона вирішила також йти на дорогу, щоб якось добратися до Бару. До неї підійшла жінка й запитала:

Нотатки із зони АТО

Вчимося з життя
Скільки себе пам’ятаю, а мені одинадцять років, не можу надихатися повітрям, яке оточує моє подвір’я, рідне село. Мабуть, це свіжий подих вітру доносить ніжні, збентежені запахи від річки Сіверський Донець, що тече поряд з моїм будинком, від великої кількості різноманітних озер із дивними назвами: Шкільне, Глибоке, Гадюче, Біляївське, Широке, що ховаються у густому лісі кругом села. Дід каже, що цей запах лоскоче в носі, тому він носить вуса, щоб менше чхати, але я не вірю. Мабуть, він так жартує.

ЗА ВСЕ ТОБІ Я ДЯКУЮ

Подяка лине до небес
Шановна редакціє, на сторінках Вашого часопису «Місіонар» хочу висловити щиру подяку Господу Богу, Пресвятій Діві Марії, бл. Миколаю Чарнецькому, всім святим за дар життя. Щиросердечно дякую Матері Божій Зарваницькій за чудо оздоровлення від приступів астми, залікування грижі, повернення зору, за превелике чудо, що можу ще сама ходити до церкви і дякувати Богу за всі отримані Ласки. З молитвою, вдячністю та любов’ю у Христі...

КРОСВОРД «РІК МИЛОСЕРДЯ»

У вільну хвилину
(Три крапки замініть словом з булли Папи Франциска «Обличчя милосердя», з листа Папи Франциска про відпусти з нагоди Надзвичайного Ювілею Милосердя, з молитви у Святий Рік Милосердя)

Ознайомтесь з іншими номерами часопису