Місіонар №4 (312)


Зміст


Молитовний намір для Апостольства молитви на квітень

Загальний: за лікарів та працівників гуманітарних місій, що перебувають у зонах бойових дій і наражають на небезпеку власне життя заради порятунку інших.

Молитовний намір для Апостольства молитви на травень

Євангелізаційний: щоб церква в Африці через діяльність її членів стала закваскою єдності між народами та знаком надії для цього континенту.

Покровителька: мучениця Гликерія


Онлайн-версія часопису




Читайте у цьому номері:

КРОСВОРД «ВЕЛИКОДНІЙ»

У вільну хвилину
Підготувала Леся

ЗА ВСЕ ТОБІ Я ДЯКУЮ!

Подяка лине до небес
Надія ГАВРИЛЮК Надія Гаврилюк – постійна читачка нашого журналу, хоча живе в Києві. Вона кандидат філологічних наук. Працює в Інституті літератури ім. Тараса Шевченка НАН України. Авторка шести збірок поезії.

КАРТИНКА ІЗ ЖИТТЯ

Вчимося з життя
     Один дідусь переїхав жити до свого сина, невістки та п’ятирічного внука. Його руки тремтіли, очі погано бачили, ідучи, він накульгував. Під час трапези старенький раз по раз розхлюпував страву на скатертину, і молоду сім’ю це дратувало.
     23 березня минає 25 років з дня відходу у вічність отця підпільної церкви на теренах Добромильського монастиря Северина (Северіяна, Сиверяна) Гнатюка (ЧСВВ). У буремні роки війни щойно висвяченого молодого ченця призначили парохом сіл Тернави, П’ятниці, Поляни.
     З одного боку, доволі прикро констатувати, що одним із факторів, які значно впливають на щорічне зменшення кількості населення України, є трудова міграція.
Христос говорив про своє воскресіння учням.
     Сьогодні бачимо, наскільки великий вплив мають засоби суспільної комунікації на формування громадської думки й світогляду людей. Не завжди цей вплив є позитивним, не завжди сприяє розвитку особистості, формуванню в ній правдивих цінностей, усвідомленню нею своєї гідності.

Свідчення отця Омеляна Івасика

Дослідження й повчання
«…То було не об’єднання, але то був примус до того. Приїхав до Стинави офіцер КГБ Скільського з повозкою, і мене забрав. – Чи пам’ятаєте, коли то було? – А то було – березень, десь 6-го березня увечері, о 8-й годині вечора.
З кінця липня і до вересня 1945 року в галицьких греко-католицьких єпархіях на території Західної України були проведені деканальні соборчики, на яких розглядали питання підтримки ідеї «возз’єднання» з Російською православною церквою, чи «підпису за православ’я».
     8 березня 1946 року в знаковому для УГКЦ та Галичини соборі Святого Юра радянські спецслужби, використовуючи священноначалля Російської православної церкви, провели спецоперацію, яку вони ще й до сьогодні називають Львівським возз’єднавчим собором.

СВЯТИЙ ЗА ЖИТТЯ

З життя ЧСВВ
     16 березня 2019 року Божого у Львові (Україна) після тривалої недуги на 53-му році життя, 27-му чернечого покликання, 19-му священнослужіння упокоївся в Господі світлої пам’яті ієромонах Йоан Олег Регусевич, викладач ВІФБВ, духівник,
     Україна готується до виборів, які мають відбутися 31 березня 2019 року.

Христос Воскрес!

З життя ЧСВВ
     Дорогі читачі «Місіонара»!

Покровителька: мучениця Гликерія

Апостольство молитви
     Згідно з житієм, Гликерія була дочкою колишнього римського анфипата, тобто мера міста, Макарія, який переселився із сім’єю з Риму в Траянополь. Згодом дівчина осиротіла. Гликерія була навернена в християнство й дала обітницю безшлюбності.
     Ця розмова Папи Франциска з журналістами відбулася ще 2015 року, під час перельоту з Африки. Його судження досі гостро актуальні.      Найперше понтифік поділився своїми враженнями про візит до дитячої лікарні в Бангі, єдиній у Центральноафриканській Республіці.

Христос воскрес!

Слово редактора
 о. Христофор Ганинець, ЧСВВ, головний редактор      Дорогі браття і сестри! Нарешті ми дочекалися весни! Повітря хочеться пити, таке воно свіже й солодке. Серце тріпоче, як мала пташка крильми, – весна прийшла!      Життя починається знов!

Ознайомтесь з іншими номерами часопису